Uitgelicht

 • Speciale regentegels om water op te kunnen vangen

  Deze zomer is het ultieme bewijs van de effecten van klimaatverandering: lange periodes van extreme hitte en enorme piekbuien. Ontwerpster Fien Dekker van Eindhovense start-up Rain(a)Way had de effecten van klimaatverandering al snel in de gaten, in 2014 ontwierp ze al speciale regentegels om water op te kunnen vangen. Nu gaat Rain(a)Way nog een stap verder: ze gaan de uitdaging tegen hittestress aan door regenwater in te zetten om de stad te verkoelen met twee nieuwe tegels.

  Rain(a)Way denkt op een vernieuwende manier na over de invulling van het straatbeeld: zoveel mogelijk groen, en verstening alleen waar nodig. Ze denken verder dan de standaard omdat ze erin geloven dat er een drastische verandering moet komen om steden leefbaar te houden. Hiervoor zijn de speciale tegels ontwikkeld met unieke ontwerpen die ruimte maken voor groen en regenwater laten infiltreren. Zo maak je regenwater en vergroenen onderdeel van de stedelijke inrichting. Het maakt de stad niet alleen aangenamer, maar het ziet er ook erg bijzonder uit.

  De tegels zijn erg gemakkelijk toepasbaar in het gewone straatbeeld, maar geven het een unieke twist. Zo dwingt de Wave-tegel de architect om na te denken over het integreren van regenwater, het kan door te tegels verplaatst worden naar de open ruimtes die het water doorlaten. De variatie van patronen die gelegd kunnen worden gaat van volledig gesloten naar een patroon met 25% open ruimte. Deze open ruimtes laten water door wat meteen de grond in kan lopen waardoor het groen bewaterd blijft, ook als het een tijd niet regent.

  Voor infiltratiestroken- of goten en parkeerplaatsen heeft Rain(a)Way de half-open Flood Bold-tegel ontworpen. Deze is uitermate geschikt om over te rijden en doordat er groen in de tegel kan groeien geeft de tegel een verkoelend effect wat zorgt voor een fijner leefklimaat in het stedelijk gebied. Plekken die normaal compleet versteend zijn kunnen nu op een laagdrempelige manier klimaatbestendig worden gemaakt.

  De tegels kunnen op verschillende manier gevuld worden. Van gras en planten tot grind en schelpen. Deze vullingen zijn hoog-drainerend wat waterinfiltratie bevorderd. Elke vulsel heeft zijn eigen voordelen. Door bijvoorbeeld schelpen te gebruiken kan je gemakkelijk over de tegels heenrijden, ook met een rolstoel of rollator.

  Met deze duurzame innovatie wil Rain(a)Way nog meer impact maken, om zo een sprong te maken naar de stad van de toekomst. Ontdek nog meer over de missie van Rain(a)Way bij Vakbeurs Openbare Ruimte, waar de nieuwe tegels te bewonderen zijn.