Uitgelicht

 • Gif in de tuin kan echt niet meer

  Het is tijd voor een resolute ommekeer bij het bestrijden van onkruid in de tuin. Dat vindt de Achterhoekse tuinarchitect Nico Wissing, geroemd om zijn duurzame tuinen en oprichter van NL Greenlabel. Chemische verdelgers als Roundup zijn niet alleen sluipmoordenaars voor al het leven in de bodem, ze zijn ook kankerverwekkend bij mensen.

  “We lijden met z’n allen aan een netheidscomplex”, zegt Wissing. “Als ons straatje maar schoon is. Waarom zou je niet een beetje onkruid mogen zien in de tuin? Het zijn kruiden waarvan insecten leven. Door ze uit te bannen met gif, discrimineren we heel veel nuttige planten en dieren. Zo houden we geen vogel of vlinder meer over. Sporen van Roundup zitten zelfs al in ons regenwater en daardoor in ons voedsel.”

  Op de knieën

  Wie gelukkig wil zijn, moet volgens Wissing op de aloude manier tuinieren. Op de knieën het teveel aan onkruid wegplukken of krabben. Een staalborstel werkt ook prima. Het zorgt voor lichamelijke beweging en is dus goed voor de gezondheid. Werken in een groene omgeving geeft bovendien rust.

  “En wil je toch helemaal geen onkruid zien, pak dan in elk geval geen gif”, zegt Wissing. “Er zijn biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen op de markt. Die zijn gebaseerd op zuren in plantenextracten. Ecostyle Ultima en Innogreen bijvoorbeeld. Goedkoper is kokend water of onkruid verbranden met een gasbrander. Het laatste vind ik eigenlijk ook al iets te ver gaan.”

   

  Duurzame check

  Met NL Greenlabel wil Wissing samen met compagnon Lodewijk Hoekstra (Eigen Huis en Tuin) mensen ruimer laten nadenken over natuur. “Duurzaamheid is een houding die je kunt aannemen. Het zit tussen onze oren.” Het initiatief moet uitmonden in paspoorten op tuinartikelen waarop je kan zien hoe duurzaam het product is. Grote kans dat die in de toekomst op alle artikelen komen, vergelijkbaar met het energielabel op huishoudelijke apparaten.

   

  Nico Wissing