Uitgelicht

 • Anna Yudina op de Vakbeurs Openbare Ruimte

  Anna Yudina – auteur van het recent bij Terra verschenen boek De Groene Stad – verzorgt een lezing op de Vakbeurs Openbare Ruimte over hoe ontwerpers natuur kunnen verenigen met architectuur. En over hoe natuur meer ruimte kan krijgen in onze steden. Ze gaat in op de vraag hoe natuur kan worden geïntegreerd in stedelijke bebouwing. De grenzen van groene innovaties, van landschapskunst worden verkend en ze gaat in op de opkomst van stadsguerrilla-tuiniers. In haar lezing werkt ze het idee uit hoe onze steden kunnen worden ‘vergroend’.  

   

  Yudina presenteert een serie futuristische projecten van bekende architecten en ontwerpers uit de hele wereld. Ze geeft voorbeelden van hybride vormen van architectuur en natuur: een rivier en een park geïntegreerd in een huizenblok, bewoonbare bossen en tuinbouw-landschappen. De rode draad in haar verhaal is de verbinding van buiten met binnen. Planten worden onderdeel van het architectuur lexico. Ze behandelt de steeds inventievere manieren waarop architecten en ontwerpers natuur integreren in gebouwen en de stedelijke omgeving.

   

  • Wat kun je doen met een wolkenkrabber, een onnatuurlijkste soort gebouw dat voorlopig niet uit onze steden is weg te denken?
  • Wat zijn de alternatieve plekken voor natuur in dichtbebouwde gebieden waar geen ruimte is voor traditionele parken?
  • Kan beton plantvriendelijk zijn?
  • Wat volgt er op groengevels en groendaken?
  • Kan begroeiing mobiel zijn?
  • Hoever kunnen we het concept ‘stedelijke natuur’ doortrekken? Hoe zouden we ons daarbij voelen? En hoe gaat het onze steden transformeren en, uiteindelijk, onszelf?

  Na afloop van haar presentatie zal een deskundige panel van gerenommeerde boomkwekers e.a. stellingen behandelen en vragen beantwoorden.

   

  Samen met de Groene Stad is NL Green Label breed vertegenwoordigd op de Vakbeurs Openbare Ruimte op 26 & 27 september in de Jaarbeurs in Utrecht. Naast een lezingenprogramma, een expositie van duurzame producten en materialen en een kennisplein zijn vele partners op ons gebied vertegenwoordigd. Inschrijven is gratis: https://www.openbareruimte.nl/nl/bezoeker/registreer

  Kom langs!