Uitgelicht

 • 3 vragen over duurzaamheid aan Otto Willemsen

  1 Wie ben jij en wat doe jij precies?

  Ik realiseer met mijn bedrijf Duurzaam4Life lid van coöperatie Synprofect u.a. vanzelfsprekende duurzaamheid in organisaties. Duurzaamheid gaat om het future proof zijn van organisaties. Gedreven door passie en enthousiasme ontwikkel ik organisaties en medewerkers door training & advies. Geboren als boerenzoon in de Achterhoek, studeerde in 1997 af in Land-, Water en Milieubeheer op Van Hall Larenstein op gebied van infiltratie van regenwater. Daarna haalde ik mijn master aan de Radbouduniversiteit in bedrijfskunde verandermanagement. Na een carrière bij Nefit en Robert Bosch in Duitsland (11 jaar) startte ik halverwege 2009 voor mezelf. Hieronder een greep uit de activiteiten:

  -NL Greenlabel masterclasses en gastcolleges aan Van Hall Larenstein en de Universiteit van Amsterdam.
  -Vorm en uitvoering geven aan diverse incompany ontwikkeltrajecten voor diverse bedrijven, om duurzaamheid vanuit missie en visie breed gedragen te krijgen..
  -Opzetten en uitvoeren PowerRouter Academy voor Nedap in Duitsland en Engeland.
  -Diverse duurzaamheidsprojecten voor gemeenten en woningbouwcorporaties.
  -Diverse gastcolleges over duurzaamheid/C2C en duurzame energie aan de Erasmus universiteit, Universiteit van Utrecht en op lokale HBO en MBO instellingen voor zowel docenten als studenten zoals AOC Oost, Groeipunt en het Graafschapcollege.
  -Betrokken de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij en de Achterhoek duurzaam verbouwen. We voeren onder andere strategie scans duurzaam organiseren en energiescans uit op bedrijventerreinen in de achterhoek. Geld verdienen op de korte termijn en vanuit een duurzame visie organiseren voor de lange termijn.
  -Bestuurder van Waterschap Rijn en IJssel in het algemeen bestuur namens bedrijven

  2 Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen binnen je vakgebied?

  Er komt steeds meer druk om te veranderen en te kantelen naar duurzaamheid. Voor steeds meer partijen is duurzaamheid standaard. De ontwikkeling is uitbanning van het woord duurzaam. Maar tot dan moet er nog veel gebeuren….. en het mooie is dat iedereen kan bijdragen.

  3 Waarom is duurzaamheid belangrijk in je ogen?

  Mijn opa zei vroeger al: een goeie boer maakt zijn grond niet kapot. Duurzaamheid gaat over toekomstbestendigheid en dus goed rentmeesterschap. Op basis van de juiste bedrijfsethiek en organisatie (vanzelfsprekende duurzaamheid) moet er een balans zijn in verdienmodel, in verantwoord handelen naar bodem, water, lucht en biodiversiteit en verankering bij stakeholders zoals medewerkers, klanten, leveranciers en de maatschappij. Alleen een organisatie die die balans vindt creëert waarde voor de organisatie in haar context. NL Greenlabel is het voorbeeld van hoe je handen en voeten geeft aan duurzaamheid in de directe leefomgeving.