Uitgelicht

 • 3 vragen over duurzaamheid aan Hoveniersbedrijf Stip

  Wie zijn wij en wat doen jullie precies?

  Wij zijn Hoveniersbedrijf Stip, een familiebedrijf met een historie van meer dan 55 jaar. Als bedrijf zijn wij gevestigd in Elspeet, midden op de groene Veluwe tussen Apeldoorn en Harderwijk. Wij richten ons als hovenier met name op de particuliere/zakelijke markt waarbij we naast particulieren ook voor bedrijven en Verenigingen van Eigenaren werken. Wij zijn met name actief in het onderhoud en de renovatie en doen daarnaast ook regelmatig aanleg van tuinen en terreinen. Naast de voor- en achtertuinen kom je ons veel tegen bij villa’s en landgoederen.

  Ons hoveniersbedrijf is al vanaf het prilste begin bij NL Greenlabel betrokken. Samen met een groep van ongeveer 10 hoveniers maakten wij deel uit van een soort denktank waarin we nadachten hoe we het thema Duurzaamheid en MVO beter in de markt konden zetten. Ook Nico was hierbij betrokken en was parallel hieraan bezig met de oprichting van NL Greenlabel. Als groep zijn wij toen als eerste Professionals toegetreden tot NL Greenlabel. Met NL Greenlabel hebben wij niet alleen een mooi label in handen, ook zijn we binnen de groep van Professionals continue bezig met het verder ontwikkelen van onze kennis.

  Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen binnen jullie vakgebied?

  In onze branche speelt op dit moment behoorlijk veel. We zien dat er bij een kleine groep consumenten al ruime aandacht is voor het thema duurzaamheid. Concreet zie je dit terug in thema’s als de moestuin, de aandacht voor bijen en andere insecten en de water/klimaatbestendige tuinen. Daarnaast is er toch een behoorlijk grote groep consumenten die nog weinig weet van dit thema. Ook binnen de hele grote groep met hoveniers is een groot deel die zich nog nauwelijks hiermee bezig houdt en vooral als stratenmaker en bouwer bezig is.

  Verder worden er regelmatig nieuwe producten voor de hovenier ontwikkeld. Concreet denk ik aan veel tastbare producten op het gebied van diervriendelijk tuinieren en het kweken van groenten, kruiden e.d. Maar ook de aandacht die er is voor de bodem, de processen die zich daar afspelen en de producten die je daarbij kunt gebruiken is een belangrijk thema. Tenslotte is er ook binnen de branche meer aandacht voor het thema Duurzaamheid, de VHG bijvoorbeeld besteedt samen met NL Greenlabel ruim aandacht aan de Levende Tuin en ondersteunt de aangesloten hoveniers hierbij goed.

  Waarom is duurzaamheid belangrijk in jullie ogen?

  De oprichter van ons hoveniersbedrijf was voordat hij begon met het bedrijf rentmeester op een landgoed. Deze rentmeester gedachte zit helemaal in onze cultuur verweven. Wij vinden het dan ook niet meer dan normaal dat je goed zorgt voor datgene wat je in bruikleen hebt gekregen. Dit is voor ons niet alleen grote betrokkenheid bij onze klanten en medewerkers, maar ook bij de natuur. Omdat we dagelijks met groen werken vinden wij het logisch om ook groen te doen. Dit groen doen is niet meer zo normaal in onze sector, maar als hoveniers hebben we met het groen juist goud in handen! Binnen NL Greenlabel proberen wij ook steeds meer kennis en ervaring te ervaren om in de uitvoering en bedrijfsvoering steeds groener te worden.