NL Greenlabel

Ontstaansgeschiedenis

Vanuit allerlei hoeken ontvingen we signalen dat mensen behoefte hadden aan concrete handvatten hoe hun buitenruimte te verduurzamen. Er kan heel veel, maar welke keuze heeft daadwerkelijk effect? In 2012 werd NL Greenlabel opgericht, om particulieren, bedrijven en overheden in die behoefte te voorzien.

Waar wij voor gaan

NL Greenlabel helpt om duurzame ambities meetbaar te maken en daadwerkelijk te komen tot een aantoonbare gezonde woon-, werk- en leefomgeving waarbij groen en duurzaam centraal staan. Wij inspireren en verbinden mensen met elkaar die duurzame keuzes willen maken bij de inrichting van bijvoorbeeld tuinen, parken, bedrijventerreinen en woonwijken.

Oprichters

Tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing en groenpionier Lodewijk Hoekstra zijn de oprichters van NL Greenlabel. Nico heeft meer dan dertig jaar ervaring in duurzaam en innovatief tuin- en landschapsontwerp.
Lodewijk, bekend van TV-programma’s Eigen Huis & Tuin, Green-Kids, Groene Handen en De Grote Tuinverbouwing, zet zich in voor promotie en verduurzaming van de groene sector. Hij is ambassadeur van de Stichting Natuurwijs, Trees for All en De Vlinderstichting.

Wetenschappelijke Raad van Advies

Wij zijn trots en vereerd dat toonaangevende wetenschappers ons bijstaan. Zij zetten hun actuele kennis en hun netwerk in voor NL Greenlabel en dragen met hun wetenschappelijke achtergrond bij aan onze duurzaamheidspaspoorten.

Dr.ir Robbert Snep, DLO Onderzoeker, Alterra –Wageningen Universiteit & Researchcentrum
Prof.dr. Andy van den Dobbelsteen, Hoogleraar Climate Design & Sustainability, Technische Universiteit Delft
Dr. Jolanda Maas, Senior onderzoeker Sociale Geneeskunde, VU Medisch Centrum
Dr. Maarten Arentsen, Universitair hoofddocent Energie – Innovatie, Universiteit Twente
Em.prof.dr.ir. Michiel Haas, Directeur/senior adviseur – em.prof. TU Delft CiTG, leerstoel Materials & Sustainability
Drs. Kim van der Leest, bioloog, conceptontwikkelaar en belevingsspecialist
Dr. Bob Ursem, Wetenschappelijk directeur TU Delft, Directeur Botanische Tuin Delft, Voorzitter Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen
Dr. André van der Wurff, ecoloog, geneticus, bioloog, verbonden aan Groen Agro Control, Delft

Duurzaamheidspaspoorten en -labels

Kern van onze aanpak zijn onze duurzaamheidspaspoorten en -labels. De methodiek – ontwikkeld door Royal HaskoningDHV– biedt in een oogopslag inzicht in de duurzaamheidsscore van een product, materiaal, plant, tuin of gebied.

De paspoorten en labels helpen particulieren, bedrijven en overheden om bewuste en verantwoorde keuzes te maken.

Lees verder over de paspoorten en labels

Partner worden

Veel bedrijven en organisaties hebben een paspoort of een label gekregen voor hun materialen, producten of buitenruimtes. Het overgrote deel hiervan is partner van NL Greenlabel, inmiddels zijn dat er meer dan 160. Wilt u ook partner worden, lees dan hier verder, of neem contact met ons op.

Onafhankelijk toezicht van Stichting Eerlijk Buitenleven

Stichting Eerlijk Buitenleven houdt toezicht op organisaties die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en de borging van duurzame producten en projecten in de samenleving, te weten NL Greenlabel, Stabilitas, Royal HaskoningDHV, Regelink Ecologie & Landschap en Tauw.
Stichting Eerlijk Buitenleven heeft als doel om op onafhankelijke wijze de integrale duurzaamheid van producten, planten en projecten meetbaar te maken. Daartoe beheert de stichting de modellen die daarvoor gebruikt worden en stelt deze op basis van de informatie van de leden van de Wetenschappelijke Raad van Advies jaarlijks vast. Alle producten, planten en projecten die met behulp van deze vastgestelde modellen worden beoordeeld, worden openbaar gemaakt.
Eerlijk Buitenleven is in het leven geroepen door NL Greenlabel.